Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

+1 -800-456-478-23

Makaleler

Dijital Dönüşüm Bizi Çağırıyor.

Dijital Dönüşüm Bizi Çağırıyor.

 Wikipedia Dijital dönüşümü, toplumsal ve sektörel ihtiyaçlara dijital teknolojilerin entegrasyonuyla çözüm bulmanın ve buna bağlı olarak iş akışlarının ve kültürün gelişmesi ve değişmesi sürecini yaratan bir kavram olarak tanımlamaktadır. İş hayatında başarılı olmanın, ürün ve hizmet sunumunda farklılığı yaratmak olduğu bilinmektedir ve kurumlar artık yaratıcılığı ve inovasyonu merkeze alan bir dijital dönüşüm yaratarak, geleneksel metotlardan daha iyi sonuçlar elde edebileceklerinin farkına varmıştır.

İki bilgisayar arasında dijital bilgi transferi ile 29 Ekim 1969 başlayan ve 1989 yılında www web sisteminin kullanılmaya başlamasıyla küresel hale gelen internet, dünyanın en hızlı yayılan dijital uygulamasıdır.

Dijital ürün ve hizmetler, bireylerin, işletmelerin günlük yaşamında benimsenmiştir ve bir bütün olarak toplum dijitalleşmeyi benimsemiş ve kullanmaktadır. Yaşamımızın her anında dijital dünyanın içinde yer almaktayız. Dijitalleşme ile birlikte hem dijital, hem de fiziksel dünyada bildiğimiz iş yapma kuralları değişmiştir. Artık hiç taksisi olmayan Uber gibi dünyanın en büyük taksi uygulaması, hiç mal mevcudu olmayan Alibaba gibi toptan ve perakende satış sitesi, hiç mutfağı olmayan yemek sepeti gibi bir yemek sitesi, oteli olmayan hotel.com gibi rezervasyon siteleri ile yaşamaktayız.

Bu örnekler, bilinen iş kurallarına ve çalışma ortamlarına karşı gelen dijitalleşmenin, gücünü göstermektedir. Gelecekteki dijital dünyada modası geçme olasılığı yüksek olduğu için bildiğimiz iş modelleri yeniden değerlendirilmelidir. Geleneksel endüstri yapıları aşınacak veya baskı altına girecektir. Diğer yandan dijitalleşmenin desteği ile kazanan her şeyi alır rekabet baskısı uygulayacak, yeni oyuncular ve mikro işletmeler için büyük potansiyel ortaya çıkacaktır.

Sonuç olarak, şirketler kendi iş modellerini değiştirmek zorunda kalacaklardır. Dijital yarışta ayakta kalabilmek için, dijital yenilikleri başkaları yapmadan veya icat etmeden önce uygulamak önem kazanmıştır. Dijital ekonominin birçok bölümünde düşük giriş engelleri olduğundan, yeni rakiplerin pazarı şekillendirme ve fethetme olasılığı daha yüksektir. Artan rekabet baskısı ile, özellikle çeşitli geleneksel alanlarda çalışan güçlü şirketler, dijital şirketler tarafından zorlanacaklardır.

Tüketimin hiçbir zaman sıfırlanmadığı tek sektör olan perakende sektöründe, dijital kanalların artması ile e-ticaret kavramı gelişmiştir. Covid 19 nedeni ile tüketiciler ihtiyaçlarını internet üzerinden temin etmeyi arttırdılar. E-ticaret şirketleri de ürün temininden son teslime, hatta iadelere kadar tüm operasyonlarını dijital dönüşümlerle yönetilebilir hale getirdiler. Yapay zeka ürünleri, nesnelerin interneti son derece kolay olarak uygulanmaya başlandı. Süreç yönetimi artık çalışanlara değil, sistemlere ve dashboard’lara yansıtıldı. Pazara giriş engelleri azaldı, küçük işletmecilerin ticarete katılımı kolaylaştı ve ürün çeşitlilikleri ise artış gösterdi

İnternet üzerinden yapılan satışların artması da tüketicilerin günlük hayatlarında zaman tasarrufu sağladı, satın almayı bir tık kolaylığına getirdi. Değişikliklere ayak uydurabilen ve dijitalleşmeye yatırım yapan firmalarda ise artan talepler operasyon maliyetlerinde azalma yarattı. Pazardan gelen değişikliklere hızla ayak uydurabilen, değişimi yaratabilen ve dijitalleşmeye yatırım yapan perakende sektörü oyuncuları ise, yeni müşterilerine kolayca ulaşabildikleri gibi, fiziksel kanallarda bulunan maliyet kalemlerini sanal ortama taşıyarak operasyonlarda oluşan faaliyetlerden doğan maliyetlerde indirim sağladılar.

Dijital dönüşümün de etkisiyle lojistik ve tedarik zincirinde mevcut olan fiziksel ağlar, dijital kanallara doğru yöneldi. Özellikle küresel ticaretin sınır tanımayan gelişimi ile birlikte, tüketici ve üreticiler bir ürün veya hizmet alışverişi sırasında yüksek seviyede online ve doğru bilgiye sahip oldular. Karar mekanizmaları hızlandı.

Tedarik zincirindeki dijitalleşme trendleri ise öncelikle otomasyon, tedarik zincirinin dijital ikizlerinin yaratılması, veri analitiği, tedarik zinciri dijital yönetim, siber güvenlik, nesnelerin interneti ile online takip, 5G ile hızlanacak iletişim, yapay zeka çözümleri ve artırılmış deneyim ile hatasız işlem yaratmak olarak belirlenmektedir.

21. Yüzyıl değişim yüzyılıdır. Dijital değişimi kabul etmeyenlerin yok olacakları, kabul edip taklit edenlerin büyüyemeyeceği, değişimi kendileri yaratan firmaların da uzun dönem performanslarını arttıracakları bir yüz yılı yaşamaktayız.

Tedarik Zinciri ve Lojistik yönetimi Danışmanı

[email protected]

Tel: 0. 532 215 6818

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir