DIGITAL FREIGHT FORWARDING
Son yıllarda Digital Freight Forwarding firmaları, yenilikçi bir şekilde nakliye hizmetleri sunabilen şirketler olarak öne çıkmaktadır. Bu tür işletmelerin kapsamlı bir hizmeti tamamen dijital olarak sunacak araçlara sahip olduğu ve böylece insan müdahalesine olan ihtiyacı oldukça azalttığı görülmektedir. Digital Freight Forwarding kavramını öne çıkaran kapsam, modern bilişim teknolojilerinin mümkün kıldığı bireysel görevlerin ve optimizasyonların gelişmiş otomasyon ile sunulmasıdır.
Lojistikte dijital dönüşüm, geleneksel iş süreçlerinin dijital teknolojilerle dönüştürülmesini ifade etmektedir. Bu dönüşüm, otomasyon, veri analitiği, yapay zekâ, nesnelerin interneti ve blockzincir gibi yenilikçi teknolojilerin lojistik operasyonlarına entegrasyonunu içermektedir. Örneğin, depo operasyonlarında otomatik depolama sistemleri kullanılarak işgücü gereksinimleri azaltılabilir. Büyük veri analitiği, envanter yönetimi ve talep tahmini gibi alanlarda lojistik süreçlerinin daha iyi anlaşılmasına ve yönetilmesine yardımcı olabilir. Yapay zekâ ve makine öğrenimi algoritmaları, rotalama optimizasyonu ve teslimat zamanlarının tahmini gibi karmaşık problemleri çözmek için kullanılabilir. Bir lojistik firmasının Digital Freight Forwarder a dönüşmesi oldukça zorlu bir süreçtir. Hizmet ve servislerin seçimi, hizmet seviyesinin seçimi, hangi fonksiyonu hangi seviyede digitalleştirileceği gibi karar verilmesi gereken birçok nokta vardır. Firma bileşenlerinin topyekun motivasyonunu gerektirir. İlk etapta Digital Freight Forwarding i oluşturan platform ve bileşenleri anlamak gerekir.
Pazaryeri bazlı Digital Freight Forwarding temelde 5 alt platformdan oluşur. Özellikle 3, 4, 5. platformlar firmanın dünyadaki şirket-ofis yayılımına göre merkezi veya çoklanarak dağıtık kurgulanmalıdır.
Pazaryeri
Süreç Yönetimi
TMS – FMS
Strateji ve
Planlama
Veri Analizi ve
Yapay Zeka
Kullanıcıların kayıt süreci (onboarding) ve başlangıç adımları sunulmaktadır. Pazaryeri marka ve görsel yapısı çarpıcı olmalıdır, genel yaklaşımı kullanıcı dostu çizgisini zorlamalıdır. Kullanıcılar, herhangi bir cihazdan erişilebilen bir mobil platformlara da sahiptir.
Operasyon, iletişim ve aktivite yönetimi, platformun önemli bileşenlerindendir. TMS-FMS, dijital lojistik süreçlerine uygun şekilde tasarlanmıştır. Tedarikçiler, havayolları ve armatörlerle entegrasyonlar sağlanmıştır. Müşterilere taşıma hareket bilgileri, pazaryeri ve online platform aracılığıyla iletilir ve erişilebilir.
Platform, kapsamlı hizmetleriyle ürün ve fiyat bulma, taşıma tarifeleri, dinamik ücretleme ve alokasyon yönetimi gibi birçok özelliği içerir. Tedarikçi entegrasyonu sayesinde anında fiyat üretimi ve taşıma siparişi oluşturma imkanı sunar. Lead yönetimi, fırsat yönetimi ve çağrı merkezi planlama gibi müşteri ilişkileri yönetimi süreçlerini de destekler. Ayrıca, Hub entegrasyonu ve tedarikçiler için fiyat yönetim yapısı ile etkin fiyat ve taşıma çözümleri sağlar.
Ürün ve Fiyat Modülleri
Kullanıcılar ürün ve fiyatları bulma ve belirleme yeteneğine sahiptir.
Dinamik Ücretleme
Anlık taleplere göre fiyatlar otomatik olarak ayarlanır.
Müşteri Deneyimi
Aday müşteriler için önceden fiyat ve ürün kurgusu oluşturulabilir.
Entegrasyonlar
Tedarikçi entegrasyonları, Api (Tedarikçilerin Hub yapısı) kullanarak parçalı fiyatlandırma gibi özellikleri içerir.
Satış Gücü Yönetimi
Satış Gücü Yönetimi ile müşteri lead, fırsat yönetimi yapılır.
Çağrı Merkezi ve
Lead Yönetimi
Müşteri çağrıları ve lead yönetimi için planlama ve atama yapılır.
Fırsat Yönetimi
Platform, tedarikçiler ve acenteler için fırsat yönetimi sağlar.
Esneklik ve Koşullar
Süreçler ve nesneler üzerinde iş kısıtları veya koşullar belirlenebilir.
Bu özellikler, kullanıcıların platformu etkili bir şekilde kullanmasını sağlayarak lojistik süreçlerini dijitalleştirir.
Platform, operasyonel verimlilik için TMS entegrasyonu ile hava, deniz (LCL ve FCL) ve kara (LTL ve FTL) operasyon süreçlerini ve izleme süreçlerini kapsar. Bildirimler ve eskalasyonları destekler, 3rd Party Mailing ile detaylı bildirimler ve ulaştı bilgisi toplar ve fiyat toplama ve yayınlama işlemlerini gerçekleştirir. Sistem, müşteri, tedarikçi ve veri sağlayıcı firmalarla entegrasyon sağlar. Ayrıca, fiyatlandırma, ürün, pazaryeri uygulamaları ve UAT/pre-prod süreçleri için kapsamlı test otomasyonu içerir.
Bu özellikler, operasyonel verimliliği artırmak ve süreçleri otomatikleştirmek için tasarlanmıştır.
Platform, aday müşteriler için segment fiyat altyapısı ve segment-ürün-müşteri-fiyat yönetimi sağlar. Pazar yeri arama logları analizi, müşteri fiyat ve aktivite bildirimleri ile müşteri segmentasyon çalışmaları yapılır. Talep tahminleme, dolandırıcılık algılama, abartılmış ve hizmeti alınmamış faturaların tespiti gibi işlemler yapay zekâ ile gerçekleştirilir. Ayrıca, kesilmemiş fatura tespiti, otomasyon asistanı ve onay asistanı gibi yapay zekâ destekli çözümler sunar.
Bu özellikler, veri analizi ve yapay zeka çözümlerinin kullanımıyla işlemlerin dijitalleşmesi ve verimliliğin artırılmasını sağlar.